Gezondheid en vitaliteit bij Frion

In 1 dag van het roken af

Vitaliteit en gezondheid is een belangrijk thema bij Frion. In het kader van Stoptober namen 7 collega’s deel aan de training stoppen met roken. De training werd hen aangeboden door Frion. Collega’s konden elkaar nomineren voor deze bijzondere trainingsdag.

 

7 collega’s gaan ervoor. Ze willen stoppen met hun jarenlange gewoonte: roken. Meer dan 15 sigaretten worden er normaal gesproken aangestoken per dag. Aan het eind van deze 1-daagse training roken ze samen hun laatste. “En na vandaag wil je echt niet meer roken”, zegt trainster Jacqueline. “Ik kan het weten, want ik ben zelf rookster geweest.” De deelnemers nemen plaats in een kring met in het midden een koffer vol met shagbuils en sigaretten. Onder het genot van koffie, thee, gebak en lekkernijen start de training.

Inzicht in verslaving
Jacqueline helpt meteen wat fabels uit de wereld. “Als je tot je tanden toe gemotiveerd bent, maak je het voor jezelf het meest moeilijk. Zoals plannen wat je met het bespaarde geld gaat doen of de beloning die je voor jezelf al hebt bedacht. Met een onbevangen houding, haal je vaak het beste resultaat.” Jacqueline legt de deelnemers uit dat wat je in de media leest en hoort over stoppen met roken, vaak niet werkt. “Middelen als pleisters, kauwgom, apps en medicijnen hebben vaak alleen een placebo-effect. En als je weet dat 95% van je behoefte aan roken uit gewoonte in je systeem zit, dan snap je ook dat deze middelen niet werken. Als roker kun je, meestal, vrijwel de hele nacht zonder sigaret. Je wordt dan ook niet om de twee uur wakker om te roken. Die lichamelijke verslaving is dus echt ondergeschikt aan je verslaving vanuit je hersens. Als je stopt met roken is na 3 dagen al geen nicotine meer aanwezig in je lijf. Na 5 dagen is het geen gewoonte meer en na 21 dagen heb je helemaal geen behoefte meer, vraagt er geen één zenuw in je lijf meer om nicotine. Rook je echter weer één sigaret, dan zet je het hele systeem weer in gang.”

Methode
Tijdens deze dag krijgen de collega’s inzicht in waarom ze roken en waarom ze dit in stand houden. De methode is zeer succesvol. Met name omdat deze niet ingaat op gezondheidsrisico’s. Die kennen rokers wel. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om die gezondheid. Gezonder leven en gezond naar je werk. Collega's heel veel succes!

Terug naar overzicht

Meer