Een geweldige kans!

Opleiden bij Frion

Toen Marc de oproep op het intranet van Frion zag voor een verkorte Hbo-opleiding dacht hij direct: “Da’s een mooie kans!”. Nu, ruim twee jaar later, heeft hij de opleiding AD Sociaal Werk in de Zorg bij Hogeschool Windesheim afgerond. “Het was heel intensief, maar het heeft mij onwijs veel gebracht.”

Marc is Individueel begeleider bij Frion. Hij bezoekt cliënten thuis. “De cliënten die ik begeleid worden op veel fronten overvraagd. De maatschappij vraagt tegenwoordig dat mensen zoveel mogelijk zelf moeten doen. Dat is voor deze doelgroep echt een uitdaging.” Marc ziet dat de zorg voor mensen met een licht verstandelijk beperking de afgelopen jaren complexer is geworden. “Zo’n tien jaar geleden hielpen we cliënten met name met hun post, het op orde brengen van het huishouden en hun sociale contacten. Tegenwoordig is de situatie van cliënten complexer. We hebben te maken met cliënten met verslavingsproblematiek, schulden, psychiatrische problemen en deze doelgroep is extra kwetsbaar voor verleidingen op internet. Onze expertise als begeleiders van Frion zit in echt aansluiten bij mensen met een verstandelijke beperking.” Marc deed in het verleden de opleiding SPW-4, nadat hij jarenlang werkzaam was geweest als internationaal vrachtwagenchauffeur. “De kans die Frion biedt om een 2-jarige Hbo-opleiding te volgen heb ik direct aangegrepen. Ik zat bij de eerste lichting, het was nog een proef. Het mooie is dat deze opleiding echt aansluit bij de praktijk en de maatschappelijke ontwikkelingen.”

 

Meer kennis en beter analyseren

“Als ambulant begeleider had ik niet zoveel kennis van medicatie. Ik hoef daar toch ook niets mee? Tijdens mijn studie leerde ik hoe het gedrag van mensen wordt beïnvloed door medicatie, zoals antidepressiva. Als begeleider is dat wel degelijk van belang om te weten. Als ik geen link kan leggen met de medicatie van de cliënt, dan kan ik echt iets missen.” Marc leerde ook om zorgvuldiger te analyseren. “Ik heb heel veel geleerd over transactionele communicatie. Over wat er gebeurt in communicatie en over conflicten en over mijn eigen normen en waarden. Dat was soms ook best confronterend, want veel is te herleiden in je jeugd en hoe je bent opgegroeid. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen waarden en hoe je deze inzet of juist loslaat bij de hulpvraag van de cliënt.”

 

Eigen regie: zelf op vakantie

Voor zijn eindopdracht ging Marc aan de slag met een concrete hulpvraag van een van de cliënten die hij begeleidt: “Hij wilde naar het buitenland op vakantie. Hij is nog nooit in het buitenland geweest. Samen hebben we zorgvuldig en aan de hand van verschillende methoden gekeken naar zijn mogelijkheden. Het was bij deze vraag belangrijk dat ik mijn eigen voorkeuren en overtuigingen losliet. Het moest echt zijn keuze zijn en op zijn manier. We hebben eerst alle vragen die hij had verzameld. Hij was zelf ook op onderzoek gegaan naar reizen. Hij zag dat je via een prijsvechter al voor een paar honderd euro op vakantie kan. Aan de hand van onder andere rollenspellen hebben we de scenario’s doorgelopen. Zo kwam hij erachter dat ze in Turkije niet vanzelfsprekend Nederlands spreken en dat ze daar met ander geld betalen. Dat heeft hem toen wel aan het denken gezet.” Marc is heel trots op het resultaat. “In september vliegt hij voor 8 dagen naar Turkije met een reisorganisatie die professionele begeleiding biedt. Echt een geweldig resultaat.” lees hier het verhaal van Christian over het kiezen van zijn vakantie

Marc is nu klaar met zijn studie. “De afgelopen twee jaar hebben voor mij volledig in het teken gestaan van de opleiding. Het was heel mooi, maar ik ben ook blij dat het klaar is”, zegt Marc lachend. “En mijn gezin trouwens ook!”

 

Terug naar overzicht

Meer