Werken met een bijzondere doelgroep

Ilse Reimink, orthopedagoog generalist/GZ-psycholoog

Een reguliere orthopedagoog houdt zich bezig met de behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar die in hun ontwikkeling geremd worden. Bijvoorbeeld door psychische problemen of stoornissen. “Bij Frion kiezen we er bewust voor te investeren in het extra opleiden van onze orthopedagogen om cliënten en begeleiders zo goed mogelijk te ondersteunen”, vertelt Ilse Reimink. Ze is orthopedagoog generalist, GZ-psycholoog en praktijkopleider bij Frion.

Gespecialiseerd in werken met de doelgroep
Er werken 13 orthopedagogen/psychologen bij Frion. Hun expertise is voor alle cliënten beschikbaar. “Mensen met een verstandelijke beperking hebben een andere ontwikkelingsleeftijd dan hun daadwerkelijke leeftijd. Dat is één van de redenen waarom je als orthopedagoog gespecialiseerd moet zijn in het werken met onze doelgroep.”

Doelgroep goed leren kennen
“Na hun academische opleiding leiden we orthopedagogen zelf verder op. Er is tijdens de masterstudie namelijk weinig ruimte voor leren in de praktijk en het werken met onze doelgroep. De relatie die je met een cliënt en zijn of haar netwerk opbouwt, is bijzonder. Je bent jarenlang betrokken bij de cliënt en in je werk doe je veel wat je tijdens de opleiding niet leert.” Bij Frion is de orthopedagoog verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg van de cliënt. “Maar als je net van school komt, wil je eerst jezelf ontwikkelen en onze doelgroep  goed leren kennen. Je kunt dan rekenen op de expertise van collega’s en bent niet direct eindverantwoordelijk. We merken dat orthopedagogen dat heel prettig vinden.”

Creativiteit
Wat nog meer maakt het werken met cliënten anders? “In de behandeling van mensen met een verstandelijke beperking is het zoeken en puzzelen. Omdat ze zelf niet altijd kunnen aangeven wat ze wel en niet prettig vinden. Als orthopedagoog moet je creatief zijn en dat is wat ik zo leuk vind aan dit werk.” Ilse noemt als voorbeeld EMDR-therapie. Dit is een behandelmethode die ingezet wordt om een trauma of nare ervaring te verwerken. “Je kijkt per cliënt wat de juiste aanpak is, bijvoorbeeld als het gaat om de duur en vorm van de sessies. Omdat dit prettig is voor de cliënt, maar ook omdat de cliënt zoveel mogelijk regie moet hebben over zijn behandeling. En daar draait het om.”

 

Ook orthopedagoog worden bij Frion?

Frion heeft een vacature voor Orthopedagoog Generalist/GZ-psycholoog B

Bekijk vacature

 

Terug naar overzicht

Meer