“Het menselijke contact maakt dit werk mooi. Je probeert die jongens een goede dag te bezorgen”

Rick Schrijver, begeleider

“We hebben samen met de jongens wat moois opgebouwd”

“Ik had geen idee wat ik moest gaan doen, daarom ben ik op mijn 16e mijn vader achterna gegaan: ik werd loodgieter, vertelt Rick Schrijver. Nu, jaren later, is hij begeleider en probeert “die jongens een goede dag te bezorgen”. ‘De jongens’ zijn cliënten van een van de huizen op woonlocatie de IJsselbolder van Frion.

Begeleiden is leuk

Rick: “Het loodgietersvak was in het begin wel stoer; met zo’n busje rondrijden en zelf je geld verdienen. Maar het was meer de ervaring dan het werk zelf dat me aansprak. Ik realiseerde me dat ik dit niet tot mijn 67e wou blijven doen. Toen ben ik gaan nadenken.”

Vanaf zijn 18e was Rick in zijn vrije tijd voetbaltrainer bij een jeugdelftal. “Dat vond ik leuk; mensen begeleiden. Kennissen werkten bij Frion en vroegen me of daar stage lopen niet wat voor me was. Dat is het geworden. Ik heb een versnelde opleiding van 2 jaar gedaan; 4 dagen stage lopen en 1 dag in de week naar school.”

Positief moe

De groep waar hij nu werkt was zijn tweede stageplaats bij Frion. Het was een groep die te boek stond als lastig. “Daar zag ik even tegenop, maar het viel erg mee. Ik heb er wel aan moeten trekken om een band op te bouwen met de cliënten, maar ik ben goed opgevangen. De jongens hadden het ook lastig; ze vielen bij dagbesteding steeds buiten de boot. Dat is veel te rustig voor hen.”

Nu is dat veranderd. “Met elkaar hebben we iets goeds opgebouwd, we organiseren onze eigen dagbesteding. Dagelijks gaan we bijvoorbeeld op pad om de kliko’s aan de weg te zetten en weer binnen te halen. We verzamelen plastic afval met een grote bolderkar die met de hand wordt getrokken. ’s Avonds is er meer ruimte voor ontspanning, maar dan wordt er nog gefietst en gewandeld. We zijn de hele dag bezig. Dan word je op een positieve manier moe en kun je de dag goed afsluiten. Daarna slaap je heerlijk.”

Rick is blij met de overstap. “Het menselijke contact en dat je alles samen doet: dat maakt het mooi.“ 

Terug naar overzicht

Meer