"Hier ben ik echt nodig. Voor échte mensen."

Peter van der Weijde, begeleider

“Mensen ondersteunen drijft me elke dag”

“Hoe lang werk jij al bij Frion? vroeg een begeleider aan mij. Frion? Ik wist niet eens wat het was. Ik deed vrijwilligerswerk in het restaurant van een verpleeghuis. Ik stond achter de bar en begeleidde een aantal mensen die daar dagbesteding hadden. Dat bleken cliënten van Frion te zijn. Drie dagen later had ik een contract getekend”, vertelt de 42-jarige Peter van der Weijde, nu begeleider op de locatie Prunuspark van Frion en ambulant begeleider.

Ik dacht: wil ik dit blijven doen?

Dat lag niet direct voor de hand, want Peter is “opgegroeid in de supermarkt. Op mijn 10e had ik al, stiekem, een bijbaantje.” Na zijn studie hoger management en bedrijfskunde werd hij verkoopmedewerker, floor manager, bedrijfsleider, de rechterhand van de ondernemer. “En toen was ik begin dertig en dacht: wat is er nog meer in de wereld? Wil ik dit altijd blijven doen? Hoe wil ik verder? Echt de vragen van een dertiger. Ik ben 2,5 jaar thuis gebleven bij mijn kinderen, terwijl ik vrijwilligerswerk deed in de zorg: bij jongeren, ouderen, kinderen, allochtonen...Om te onderzoeken wat het beste bij me past.“

Werken en leren tegelijk

Na de keus voor Frion begon Peter een BBL-traject: werken en leren tegelijk. Hij heeft geen moment spijt van die keus gehad. “Het drijft me elke dag om mensen te ondersteunen. Ik kan mijn enthousiasme daar in kwijt. Het geeft zo veel voldoening als je iets betekent voor mensen. Zeker voor mensen die zo écht zijn. Wat ik voor hen beteken? Nabijheid. In één woord nabijheid. Er zíjn, begrip hebben en oprecht geïnteresseerd zijn. Niet vanuit een belang, om meer omzet te draaien, maar echt.

Toen ik begon had Frion op een aantal plaatsen vacatures. Ik heb gekozen voor Prunuspark. Daar zag ik de noodzaak en de hulpvraag en ben ik het beste op mijn plek. Dit moet ik gewoon doen.”

Terug naar overzicht

Meer