“Dit werk vraagt iedere dag creativiteit”

Hanneke van der Wal, persoonlijk ondersteuner

“Dit werk vraagt iedere dag creativiteit”

“Elke dag is anders en een uitdaging. Daarom doe ik dit werk al 18 jaar”, vertelt Hanneke van der Wal. Ze is persoonlijk ondersteuner en begeleidt cliënten op de IJsselbolder, één van de woonlocaties van Frion in Zwolle.  “Als begeleider ga je mee met de cliënt en niet andersom. Dat vraagt iedere dag om creativiteit.”

Wie ben jij?

“Wie ben jij eigenlijk? Wat hoort bij jou? En hoe kunnen we jou als begeleider zo goed mogelijk ondersteunen, op zo’n manier dat je jezelf kunt zijn en zoveel mogelijk regie op je eigen leven hebt? Dat vragen we ons af als we cliënten leren kennen. We maken vervolgens per cliënt een eigen dagprogramma, in overleg met ouders en naasten. De vrije tijd wordt ook door iedereen anders ingevuld. De een gaat graag wekelijks wat drinken in kroeg de Olde Neel, een ander fietst elke dag een eind.”

Succes maakt blij

“We focussen daarbij op het behalen van successen. Moeilijk gedrag is er soms ook, maar door de nadruk te leggen op wat goed gaat wordt dat minder. We werken bijvoorbeeld toe naar zelf scheren, of zelf een stuk wandelen. Als dat lukt is het geweldig. Het is voor cliënten, net als voor iedereen, fijn om te ervaren dat je succesvol bent. Je wordt blij als je meer kunt dan je zelf dacht.

Deze aanpak, Triple C geheten, gebruiken we bewust. Dat is geen trucje dat je even kunt toepassen. Triple C moet je zijn.”

Elkaar goed kennen

Juist de persoonlijke aanpak maakt dat je steeds moet blijven nadenken. Het is als begeleider prachtig om te zien wat daarmee wordt bereikt. Doordat we elkaar zo goed kennen, kunnen we steeds verder komen. Dat maakt dit werk geweldig.”

Terug naar overzicht

Meer